RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami
Pory roku:
Wiosna
Okazje:
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

500 ml zakwasu
1 litr bulionu warzywnego
200 g wędzonego boczku
200 g białej kiełbasy
2 rozgniecione ząbki czosnku
1zrumieniona średnia cebula
Kilka umytych i namoczonych suszonych grzybów
100 g tartego chrzanu
200 ml śmietany 18%
8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
Sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
lubczyk Prymat do smaku

Przygotowanie

Zakwas: do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalać gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba i 4-6 ząbków czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, cebulą, suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.
Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami jajek.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami

    Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami

  • Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

    Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

  • Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

    Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×