RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Sznycelki z indyka z pasztetem z żurawiny amerykańskiej i kasztanów

Sznycelki z indyka z pasztetem z żurawiny amerykańskiej i kasztanów
Pory roku:
Jesień
Okazje:
Domowe party
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

4 sznycle z piersi indyczej (każdy o wadze ok. 150 g)
olej do smażenia
Sos żurawinowy:
250 ml soku z żurawiny amerykańskiej
150 g cukru
1 laska cynamonu
350 g świeżej żurawiny amerykańskiej
1 pomarańcza
Pasztet:
300 g mielonej wieprzowiny
1 duża cebula
3 kromki pieczywa tostowego
200 g jadalnych kasztanów
1/2 pęczka tymianku
1/2 pęczka szałwii
2 łyżki oleju
4 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
1 jajko
Sól
pieprz czarny mielony Prymat

Przygotowanie

Do garnka wlać sok żurawinowy, dodać cukier, cynamon i żurawinę amerykańską. Pomarańczę umyć, cienko oskrobać skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i sok pomarańczowy dodać do sosu i gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut. Sos można podawać na ciepło lub zimno.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w drobną kostkę. Tosty rozdrobnić. Tymianek i szałwię umyć, otrząsnąć z wody, oskubać listki i drobno posiekać. Cebulę zrumienić na  łyżce oleju, wystudzić. Zioła, rozkruszony chleb, mielone mięso i suszoną żurawinę rozgnieść z jajkiem i cebulą, mocno doprawić solą i pieprzem. Kasztany odsączyć z zalewy i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Niedużą formę do pieczenie (ok. 15 x 22 cm) natłuścić olejem, przełożyć masę i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 200ºC.
Pasztet wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry. Sznycle lekko rozbić, doprawić do smaku i usmażyć na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z pasztetem i sosem żurawinowym.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

    Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

  • Cielęcina z sosem z tuńczyka

    Cielęcina z sosem z tuńczyka

  • Tarta z kozim serem i żurawiną amerykańską

    Tarta z kozim serem i żurawiną amerykańską

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×