RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Sznycel wiedeński z sosem z żurawiny amerykańskiej

Sznycel wiedeński z sosem z żurawiny amerykańskiej
Pory roku:
Jesień
Wiosna
Zima
Okazje:
W męskim gronie

Składniki:

Liczba osób:

4 cienkie sznycle cielęce (grubości ok. 5 mm)
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
Odrobina mąki
1 jajko
100 g bułki tartej
5 łyżek oleju
Natka pietruszki do posypania
Sos z żurawiny amerykańskiej:
2 ugotowane ziemniaki w mundurkach
100 g świeżego ogórka
250 g majonezu
3–4 łyżki mleka
1 łyżeczka startego chrzanu
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
80 g suszonej żurawiny amerykańskiej

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórek umyć i także pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z mlekiem i chrzanem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żurawinę amerykańską grubo posiekać. Ziemniaki, ogórka i żurawinę wymieszać i ponownie doprawić do smaku.
Sznycle oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Na dużej teflonowej patelni rozgrzać olej i usmażyć sznycle z obu stron na złotobrązowy kolor.
Tak przygotowane sznycle posypać natką pietruszki i podawać z sosem z żurawiny amerykańskiej.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

    Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

  • Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

    Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

  • Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

    Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×