RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka

Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka
Okazje:
Domowe party
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

4 x 100 g piersi z kurczaka
Marynata:
1 łyżka oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym
1 łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka Prymat
1 łyżeczka chili pieprz cayenne Prymat
1 łyżeczka suszonej kolendry
Sól czosnkowa Prymat do smaku
2 pomarańcze
2 grejpfruty
2 pęczki rukoli
50 g pokrojonych suszonych pomidorów
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
3 łyżki płatków sera parmezan
Sos vinaigrette:
1 op. włoskiego sosu Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
Sok z 1 cytryny
4 łyżki białego kremu balsamico
Sól
imbir
chili pieprz cayenne do smaku

Przygotowanie

Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Pomarańcze i grejpfruty obrać i wyfiletować nad miseczką. Do wydzielonego podczas filetowania soku dodać oliwę z oliwek i sos vinaigrette, całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Rukolę wymieszać z suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.
Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry.
Na talerzu ułożyć kolejno owoce, mięso oraz sałatkę z rukoli i suszonych pomidorów. Całość skropić sosem vinaigrette. Przed podaniem posypać płatkami parmezanu.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pikantne flaczki z kalmarów z borowikami i suszonymi pomidorami

    Pikantne flaczki z kalmarów z borowikami i suszonymi pomidorami

  • Szaszłyki z kurczaka z sosem z mango i żurawiny amerykańskiej

    Szaszłyki z kurczaka z sosem z mango i żurawiny amerykańskiej

  • Tatar z łososia norweskiego z kaparami, jajkami przepiórczymi i czarnym kawiorem

    Tatar z łososia norweskiego z kaparami, jajkami przepiórczymi i czarnym kawiorem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×