RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim

Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

100 g pokrojonych w kostkę prawdziwków
100 g kurek
300 g ryżu do risotto arborio
100 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
1/4 kostki masła
1 drobno posiekana cebula
1 l delikatnego wywaru grzybowego
Sól
biały świeżo mielony pieprz
tymianek Prymat
2 przekrojone na pół duże plastry wędzonego łososia norweskiego
4 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie

Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i grzyby, dodać ryż i smażyć prze ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku i wlać białe wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dolewać partiami bulion, ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdjąć patelnię z gazu, dodać masło i parmezan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
Risotto rozłożyć na talerzach, udekorować plastrami łososia norweskiego i podawać.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Filety z pstrąga w prażonych migdałach podane ze szparagami i kurkami

    Filety z pstrąga w prażonych migdałach podane ze szparagami i kurkami

  • Łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

    Łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

  • Gicz jagnięca z rozmarynem podana z pieczonymi ziemniakami i buraczkami w miodzie z przyprawami korzennymi

    Gicz jagnięca z rozmarynem podana z pieczonymi ziemniakami i buraczkami w miodzie z przyprawami korzennymi

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×