RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pierś z kurczaka marynowana w rozmarynie podana na kurkach z truskawkami i białym kremem balsamico

Pierś z kurczaka marynowana w rozmarynie podana na kurkach z truskawkami i białym kremem balsamico
Okazje:
Domowe party
Obiad
Sezon na...

Składniki:

Liczba osób:

4 piersi z kurczaka (po 200 g każda)
Marynata:
100 ml oliwy z oliwek
50 ml czerwonego wina
2 ząbki czosnku
1 starta na tarce o grubych oczkach marchewka
1/4 selera starta na tarce o grubych oczkach
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
Sól
grubo mielony czarny pieprz Prymat
200 g kurek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę szalotki
50 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła cytrynowego
50 ml białego kremu balsamico
80 g świeżych truskawek
Kilka listków świeżej mięty
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przygotowanie

Oczyszczone i umyte piersi z kurczaka zamarynować w oliwie, czerwonym winie, czosnku, startych warzywach i rozmarynie. Doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, dodać kurki, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać masło cytrynowe i biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość  doprawić do smaku, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.
Kurczaka wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie  każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami. Tak przygotowane danie podawać z bukietem ulubionych, chrupiących sałat.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Wolno pieczona gicz jagnięca z purée zielonego groszku z miętą

    Wolno pieczona gicz jagnięca z purée zielonego groszku z miętą

  • Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą z serem cheddar

    Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą z serem cheddar

  • Quesadillas z pieczoną piersią kurczaka, kurkami i serem cheddar

    Quesadillas z pieczoną piersią kurczaka, kurkami i serem cheddar

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×