RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym
Pory roku:
Jesień
Okazje:
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

2 piersi z kaczki (po ok. 300 g)
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz grubo mielony czarny Prymat
Marynata:
3 łyżki oliwek
przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Chutney z żurawiny amerykańskiej:
1 małe mango
1 cebula
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
200 g świeżej żurawiny amerykańskiej
100 g cukru
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka imbiru
1 limonka
1/2 laski cynamonu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Mango i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Chili posiekać. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu przez 10-12 minut, często mieszając. Gotowy sos powinien mieć konsystencję marmolady.
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na kilka godzin. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry. Podawać z dodatkiem chutney z żurawiny amerykańskiej.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Sos żurawinowy

    Sos żurawinowy

  • Łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

    Łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

  • Tatar z łososia z żurawiną amerykańską

    Tatar z łososia z żurawiną amerykańską

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×