RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczony dorsz z salsą z papryki i kolendry

Pieczony dorsz z salsą z papryki i kolendry
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Obiad

Składniki:

4 x 200 g filetu z dorsza
Marynata:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała czuszka
Salsa paprykowo-ziołowa:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 posiekana czerwona cebula
1 papryczka chili
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1 limonka
Sól
grubo mielony czarny pieprz Prymat
Sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

Umyty i oczyszczony filet z dorsza zalać marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników i odstawić na 4-6 godzin. Umyte papryki włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180˚C i piec do momentu zrumienienia skórki. Ciepłe papryki zawinąć w folię spożywczą, poczekać około 15 minut aż zaparują, a następnie obrać ze skórki. Po usunięciu gniazd nasiennych papryki pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami salsy. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Dorsza piec 20 minut w temperaturze 180˚C, podawać z aromatyczną salsą paprykowo-ziołową i limonką.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Zapiekane żeberka cielęce z aromatycznymi gruszkami i jabłkami podane z owocami granatu

    Zapiekane żeberka cielęce z aromatycznymi gruszkami i jabłkami podane z owocami granatu

  • Ser camembert panierowany w bułce z orzechami i jagodami w żubrówce

    Ser camembert panierowany w bułce z orzechami i jagodami w żubrówce

  • Zapiekanka z białej kapusty i żurawiny amerykańskiej

    Zapiekanka z białej kapusty i żurawiny amerykańskiej

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×