RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczone udka z gęsi confit na czerwonej kapuście z truskawkami podane z chrupiącymi pierożkami leniwymi

Pieczone udka z gęsi confit na czerwonej kapuście z truskawkami podane z chrupiącymi pierożkami leniwymi
Okazje:
Boże Narodzenie
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

4 uda z gęsi (po 250 g każde)
1 litr tłuszczu gęsiego (ew. oliwy z oliwek)
1/2 cytryny
1/2 pomarańczy
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Rozmaryn
sól
pieprz ziarnisty
liść laurowy
ziele angielskie Prymat
Kapusta z truskawkami:
1/2 główki czerwonej kapusty
150 ml czerwonego wina
1 jabłko
100 g świeżychtruskawek
4 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki rodzynek
Sok z 1/2 cytryny
Szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
Goździki
Pierożki leniwe:
400 g białego sera twarogowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
Mąka do podsypania
Sól
Klarowane masło do smażenia

Przygotowanie

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć w garnku i oprószyć przyprawą do drobiu po myśliwsku. Cytrynę i pomarańczę pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso. Dodać rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, a następnie zalać tłuszczem gęsim lub oliwą, tak aby mięso w całości było zakryte. Tak przygotowane uda z gęsi gotować do miękkości na bardzo małym ogniu.
Ser rozdrobnić i połączyć z żółtkami, białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Mąkę i białko dodać do sera, całość lekko wymieszać i przełożyć na stolnicę. Ciasto wyrobić na gładką masę,  podzielić na kilka części, uformować z nich wałki, pokroić ukośnie jak kopytka i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Kapustę pokroić w paski, zalać czerwonym winem i dusić przez ok. 30 minut. Gdy zmięknie dodać obrane, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny jabłko oraz namoczone rodzynki. Kapustę przyprawić grubo mielonym czarnym pieprzem, goździkami i solą. Pod koniec duszenia dodać miód i pokrojone w cząstki truskawki. Całość gotować jeszcze przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.
Mięso wyjąć z tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem. Udka ułożyć na gorącej kapuście z truskawkami. Podawać z usmażonymi na maśle pierożkami leniwymi. Udekorować świeżymi ziołami.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Spring rolls z wędzonym na gorąco pstrągiem podane ze słodkim sosem sojowym aromatyzowanym imbirem i chili

    Spring rolls z wędzonym na gorąco pstrągiem podane ze słodkim sosem sojowym aromatyzowanym imbirem i chili

  • Pikantna sałatka z owoców morza z makaronem ryżowym i świeżą miętą

    Pikantna sałatka z owoców morza z makaronem ryżowym i świeżą miętą

  • Wątróbki z dorsza w pomidorach podane na chrupiącej bagietce

    Wątróbki z dorsza w pomidorach podane na chrupiącej bagietce

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×