RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pasztet z glazurowanymi jabłkami i jagodami w żubrówce

Pasztet z glazurowanymi jabłkami i jagodami w żubrówce

Składniki:

Liczba osób:

200 g łopatki wieprzowej
200 g udźca cielęcego
200 g mięsa z gęsi
100 g wątróbek cielęcych
100 g słoniny wieprzowej
100 g cebuli
100g namoczonych w winiaku suszonych moreli
100 g wędzonego boczku wieprzowego bez skóry
100 g białej bułki bez skóry
2 jajka
100 g prawdziwków
Sól
pieprz
gałka muszkatołowa
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
mielony imbir
100 g jagód w żubrówce
2 obrane i pokrojone w cząstki jabłka
2 łyżki soku z cytryny
50 ml śliwowicy
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Gałązki rozmarynu
cynamon
grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Do dekoracji:
Plastry marynowanego imbiru
Szczypiorek
Truskawki
Świeża mięta

Przygotowanie

Słoninę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone mięso oraz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość dusić do miękkości, dodając pod koniec sparzone wątróbki i bułkę. Wszystkie składniki dusić kolejne 15 minut, a następnie odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, pokrojone w paski morele, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól i pieprz.
Pokrojony w cienkie plasterki boczek ułożyć na dnie formy do pieczenia, uzupełnić masą mięsną, dobrze ubić, piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić.
Cząstki jabłek skropić sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle z oliwą z oliwek, dodać miód i doprawić do smaku gałązkami rozmarynu, cynamonem i czarnym pieprzem.
Pasztet pokroić i ułożyć na talerzu, przekładając glazurowanymi jabłkami, całość udekorować plastrami marynowanego imbiru, gałązkami szczypiorku, truskawkami i świeżą miętą. Tak przygotowane danie podawać z jagodami w żubrówce.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Marynowany filet ze szczupaka z kiełkami słonecznika

    Marynowany filet ze szczupaka z kiełkami słonecznika

  • Sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy

    Sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy

  • Cielęcina z sosem z tuńczyka

    Cielęcina z sosem z tuńczyka

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×