RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Paprykowa przystawka z żurawiną amerykańską

Paprykowa przystawka z żurawiną amerykańską
Pory roku:
Lato
Okazje:
Grillowe szaleństwo

Składniki:

Liczba osób:

2 strąki zielonej papryki
2 strąki żółtej papryki
2 łyżeczki oleju
30 g orzechów włoskich
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
Sos vinaigrette:
1 ząbek czosnku
1 cytryna
6 gałązek mięty
1 mała gałązka rozmarynu
1 łyżka białego octu winnego
Sól
pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Strąki papryki podzielić na ćwiartki, oczyścić i umyć. Paprykę posmarować olejem i piec na grillu węglowym przez 2–3 minuty.
Czosnek obrać, cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Miętę i rozmaryn umyć, osuszyć i posiekać. Sok z cytryny połączyć z octem, solą, pieprzem i skórką z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i zioła.
Powstałym sosem vinaigrette polać paprykę, a następnie posypać ją posiekanymi orzechami włoskimi i żurawiną amerykańską.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

    Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

  • Pomidory faszerowane serem kozim z orzechami włoskimi i żurawiną amerykańską

    Pomidory faszerowane serem kozim z orzechami włoskimi i żurawiną amerykańską

  • Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

    Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×