RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Marynowany tuńczyk po tajsku z chrupiącymi jarzynami, palonymi ziarnami sezamu i emulsją z chrzanu wasabi

Marynowany tuńczyk po tajsku z chrupiącymi jarzynami, palonymi ziarnami sezamu i emulsją z chrzanu wasabi
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party

Składniki:

Liczba osób:

500 g świeżego fileta z tuńczyka
Marynata:
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki sambal oelek
1/2 łyżki soli czosnkowej Prymat
1/2 łyżki chili pieprz cayenne Prymat
1/2 łyżki imbiru Prymat
1 cytryna
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
2 łyżki oleju sezamowego
200 g mieszanki świeżych kiełków
1 łyżka ziaren sezamu
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka dymki
200 g kolorowych papryk
100 g słodkiego groszku
100 ml sosu sojowego
2 ząbki świeżego czosnku
2 małe czuszki
Francuski sos vinaigrette:
50 g sosu francuskiego Prymat
50 ml bulionu warzywnego
100 g majonezu
20 ml octu winnego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka estragonu Prymat
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
Emulsja z chrzanu wasabi:
1 łyżka majonezu
100 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka japońskiego chrzanu wasabi
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
Sok z cytryny

Przygotowanie

Sos francuski Prymat wymieszać z oliwą oliwek, dodać majonez, bulion, ocet winny, musztardę, estragon oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić do smaku.
Tuńczyka pokroić na cztery równe części i marynować przez 12 godzin we wszystkich zmiksowanych składnikach marynaty.
Obraną cebulę i paprykę pokroić w paseczki, podsmażyć wraz z groszkiem na rozgrzanym oleju sezamowym, doprawić do smaku. Jarzyny przełożyć na półmisek, a na tej samej patelni obsmażyć tuńczyka z czosnkiem i czuszką. Następnie przygotować emulsję, dokładnie mieszając wszystkie jej składniki.
Chrupiące jarzyny ułożyć na talerzach, na nich umieścić ciepłe steki z tuńczyka. Świeże kiełki połączyć z francuskim sosem vinaigrette i ułożyć na rybie. Całość skropić emulsją z chrzanu wasabi, udekorować ziarnami sezamu i świeżym szczypiorkiem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pieczony dorsz z salsą z papryki i kolendry

    Pieczony dorsz z salsą z papryki i kolendry

  • Marynowana polędwica wołowa po tajsku na sałatce z chrupiących świeżych kiełków z palonymi ziarnami sezamu

    Marynowana polędwica wołowa po tajsku na sałatce z chrupiących świeżych kiełków z palonymi ziarnami sezamu

  • Ragoût z dyni z żurawiną amerykańską

    Ragoût z dyni z żurawiną amerykańską

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×