RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Marynowana pierś z perliczki podana ze smażonymi truskawkami z masłem cytrynowym

Marynowana pierś z perliczki podana ze smażonymi truskawkami z masłem cytrynowym
Okazje:
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

600 g piersi z perliczki
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki świeżego rozmarynu
20 ml miodu pitnego
1 łyżka sambal oelek
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
2 pokrojone w kostkę cebule dymki
1 mały pęczek białych szparagów
1 mały pęczek zielonych szparagów
16 świeżych truskawek
1 łyżka masła cytrynowego
1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
100 g świeżych malin
50 ml białego wina
Kilka gałązek świeżego tymianku
Kilka gałązek świeżego rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie

Piersi z perliczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie z oliwek, miodzie pitnym, paście sambal oelek, świeżym rozmarynie, soli i pieprzu. Mięso odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Na maśle ziołowym podsmażyć dymkę, dodać truskawki, maliny, masło cytrynowe i białe wino. Całość chwilę poddusić, a pod koniec gotowania dodać główki białych i zielonych szparagów. Sos doprawić do smaku świeżym tymiankiem i grubo mielonym pieprzem.
Perliczkę oprószyć mąką, obsmażyć, a następnie piec 5 minut w temperaturze 160°C. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na pozostałych częściach szparagów, polać sosem i udekorować świeżym rozmarynem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Gęsie watróbki z patelni podane na karmelizowanych figach z płatkami róży i czarnym pieprzem

    Gęsie watróbki z patelni podane na karmelizowanych figach z płatkami róży i czarnym pieprzem

  • Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka

    Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka

  • Sałatka śledziowa z selerem naciowym i gruszką

    Sałatka śledziowa z selerem naciowym i gruszką

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×