RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Łosoś norweski zapiekany z serem taleggio, figami i sosem balsamico

Łosoś norweski zapiekany z serem taleggio, figami i sosem balsamico
Okazje:
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

4 x 160 g filetu z łososia bez skóry
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
4 gałązki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków piniowych
Sok z 1/2 cytryny
Sól
grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
600 g sera taleggio
8 dużych
dojrzałych fig
3 łyżki jasnego kremu balsamico
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z łososia norweskiego natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Figi obrać i pokroić na cząstki.
Łososia piec około 10 minut w temperaturze  180˚C, następnie ułożyć na nim pokrojone plastry sera taleggio i zapiekać kolejne 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać figi,  smażyć około 2 minut. Na końcu dodać jasny krem balsamico.
Zapiekanego łososia norweskiego podawać z aromatycznymi figami ze świeżo mielonym czarnym pieprzem i prażonymi orzeszkami piniowymi.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Marynowana pierś z perliczki podana ze smażonymi truskawkami z masłem cytrynowym

    Marynowana pierś z perliczki podana ze smażonymi truskawkami z masłem cytrynowym

  • Foie gras z konfiturą pomidorową i sosem malinowym

    Foie gras z konfiturą pomidorową i sosem malinowym

  • Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

    Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×