RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

Łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Obiad
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

600 g fileta z łososia norweskiego
Marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
Sok z 1 limonki
4 gałązki tymianku
Sól truflowa
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę szalotki
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 posiekana papryczka chili
8 smardzów z zalewy
100 g sera Lazur skalmierzycki
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany kremówki
100 g zblanszowanych liści szpinaku
6 pokrojonych suszonych pomidorów
2 łyżki płatków parmezanu
Do smaku: sól
grubo mielony czarny pieprz
tymianek
gałka muszkatołowa Prymat
Dekoracja:
Świeże kiełki
4 łyżeczki czarnego kawioru astrachańskiego
1 limonka

Przygotowanie

Oczyszczony, umyty i osuszony filet z łososia norweskiego pokroić na cztery równe części. Zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać smardze oraz ser Lazur skalmierzycki i całość smażyć przez około 5 minut. Następnie wlać wino i śmietanę, gotować do momentu odparowania wody. Gdy sos zgęstnieje dodać szpinak, suszone pomidory i parmezan. Całość doprawić do smaku.
Łososia piec 20 minut w temperaturze 180ºC lub usmażyć na patelni grillowej. Tak przygotowaną rybę podawać z sosem z sera pleśniowego ze smardzami i szpinakiem. Udekorować czarnym kawiorem i limonką.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

    Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

  • Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

    Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

  • Zupa krem z mniszka lekarskiego z szałwią i płatkami sera Bursztyn

    Zupa krem z mniszka lekarskiego z szałwią i płatkami sera Bursztyn

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×