RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Krem pomidorowy z pesto ziołowo-żurawinowym

Krem pomidorowy z pesto ziołowo-żurawinowym
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

1 duża puszka obranych pomidorów
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 mała czerwona papryczka chili
2 łyżki oliwy z oliwek
6 łyżek wytrawnego wermutu
250 ml ubitej śmietany
sól
pieprz Prymat
Sos Pesto:
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
30 g orzechów włoskich
1 pęczek kolendry
1 pęczek pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz Prymat

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki i drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Wlać wermut, a następnie dodać pomidory z zalewą i śmietanę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 10-15 minut. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Zioła umyć, osuszyć i grubo pokroić, orzechy rozdrobnić. Zioła, orzechy i oliwę z oliwek zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Żurawinę pokroić, a następnie zmieszać ze zmiksowanymi ziołami i orzechami.
Przed podaniem zupę polać aromatycznym sosem pesto.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Górka cielęca podana na smażonych boczniakach z ziemniakami i aromatycznym sosem pesto

    Górka cielęca podana na smażonych boczniakach z ziemniakami i aromatycznym sosem pesto

  • Marynowana w imbirze pierś z perliczki na pikantnej kapuście pak-choi podana z makaronem ryżowym i sosem miodowo-sojowym z ziarnami sezamu

    Marynowana w imbirze pierś z perliczki na pikantnej kapuście pak-choi podana z makaronem ryżowym i sosem miodowo-sojowym z ziarnami sezamu

  • Foie gras z konfiturą pomidorową i sosem malinowym

    Foie gras z konfiturą pomidorową i sosem malinowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×