RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Górka cielęca podana na smażonych boczniakach z ziemniakami i aromatycznym sosem pesto

Górka cielęca podana na smażonych boczniakach z ziemniakami i aromatycznym sosem pesto
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

600 g górki cielęcej
Marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 op. gruboziarnistej przyprawy do steków Prymat
1 pokrojona w wiórki cebula
200 g ugotowanych
pokrojonych ziemniaków
400 g pokrojonych boczniaków
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
8 pomidorów koktajlowych
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól czosnkowa
pieprz czarny grubo mielony Prymat
Przyprawa do ziemniaków Prymat do smaku
Sos pesto:
1 pęczek bazylii
2 łyżki orzeszków piniowych
1 łyżka tartego sera parmezan
1 szklanka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Cebulę podsmażyć wraz z boczniakami, czosnkiem, ziemniakami i pomidorami koktajlowymi. Całość doprawić do smaku solą czosnkową, grubo mielonym czarnym pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków Prymat.
Wszystkie składniki sosu pesto dokładnie zmiksować tak, aby powstała jednolita gładka masa. Górkę cielęcą podsmażyć na patelni po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180ºC. Tak przygotowaną górkę cielęcą ułożyć na aromatycznych boczniakach z ziemniakami i skropić sosem pesto.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Sznycel cielęcy z sosem żurawinowym i octem balsamicznym

    Sznycel cielęcy z sosem żurawinowym i octem balsamicznym

  • Klopsiki nadziewane serem feta podane z salsą pomidorową

    Klopsiki nadziewane serem feta podane z salsą pomidorową

  • Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami

    Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×