RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Fricasse ze strusia z suszonymi owocami i świeżą miętą

Fricasse ze strusia z suszonymi owocami i świeżą miętą
Okazje:
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

800 g podudzi ze strusia bez skóry
Marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie klasycznej przyprawy do kurczaka Prymat
1 łyżka czarnego pieprzu Prymat
1 łyżeczka słodkiej papryki Prymat
Imbir
cynamon Prymat do smaku
2 posiekane słodkie cebule
1/2 szklanki białego wina
1 szklanka bulionu Kucharek
2 pokrojone w kostkę czerwone papryki
Suszone owoce: morele
gruszki
figi
daktyle
rodzynki
1/2 pęczka świeżej mięty
400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego

Przygotowanie

Umyte i oczyszczone podudzie ze strusia osuszyć, zalać marynatą powstałą poprzez zmieszanie wszystkich składników  i odstawić na 4-6 godzin.
Suszone owoce pokroić, zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
Marynowane podudzia obsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać cebulę i paprykę. Całość smażyć 15 minut, a następnie zalać białym winem i bulionem. Po kolejnych 15 minutach dodać owoce i dusić do miękkości. Tak przygotowane, aromatyczne podudzia ze strusia podawać z ryżem i świeżo siekaną miętą.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Grillowany oscypek z pikantnym sosem miodowym

    Grillowany oscypek z pikantnym sosem miodowym

  • Grzanki z omletem, serem gorgonzola i sosem z żurawiny amerykańskiej

    Grzanki z omletem, serem gorgonzola i sosem z żurawiny amerykańskiej

  • Górka cielęca podana na smażonych boczniakach z ziemniakami i aromatycznym sosem pesto

    Górka cielęca podana na smażonych boczniakach z ziemniakami i aromatycznym sosem pesto

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×