RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Filety z halibuta z żurawiną amerykańską

Filety z halibuta z żurawiną amerykańską
Pory roku:
Jesień
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

600 g filetu z halibuta
150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 ml śmietany
1 łodyga selera naciowego
3 szalotki
100 g pieczarek
100 g świeżej żurawiny amerykańskiej
1 łyżka cukru
3 gałązki tymianku
4 łyżki wytrawnego wermutu
2 łyżki masła
1/2 pęczka bazylii
sól
pieprz biały Prymat

Przygotowanie

Seler umyć, szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę cukru i skarmelizować na nim żurawinę. Dodać seler, szalotkę i pieczarki. Dusić przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek, wermut i bulion. Całość gotować na dużym ogniu, aż sos odparuje i pozostanie jedna czwarta jego objętości. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut, aby sos nabrał kremowej konsystencji. Rybę podzielić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle smażyć rybę przez 2-4 minuty z każdej strony. Sos żurawinowy doprawić do smaku, ułożyć na nim rybę i udekorować listkami bazylii. Tak przygotowane danie podawać z ziemniakami z wody.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Diabeł morski z żurawiną amerykańską i ziołami

    Diabeł morski z żurawiną amerykańską i ziołami

  • Orientalna zupa z grzybów leśnych ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu

    Orientalna zupa z grzybów leśnych ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu

  • Cranberry collins

    Cranberry collins

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×