RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Filety śledziowe z chrupiącą sałatką i kwaśną śmietaną

Filety śledziowe z chrupiącą sałatką i kwaśną śmietaną
Okazje:
Boże Narodzenie
Wigilia

Składniki:

Liczba osób:

8 filetów śledzia norweskiego
Marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
5 ziaren ziela angielskiego Prymat
4 liście laurowe Prymat
Kilka gałązek świeżego koperku
1 łyżka kolorowego pieprzu Prymat
4 plastry cytryny
Sałatka:
4 ugotowane
pokrojone w plastry ziemniaki
2 pokrojone w półplastry cebule
40 g chrupiących kiełków słonecznika
4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią śledzie i odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
Wszystkie składniki sałatki połączyć, przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę można również skropić sosem polskim lub francuskim Prymat przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu. Marynowane filety śledziowe ułożyć na talerzach, przekładając je chrupiącą sałatką. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany. Świetnym dodatkiem do tego dania będą obrane i pokrojone ogórki kwaszone.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Łazanki z makiem i bakaliami

    Łazanki z makiem i bakaliami

  • Kulebiak z kapustą, grzybami i pieczonym sandaczem

    Kulebiak z kapustą, grzybami i pieczonym sandaczem

  • Babka piaskowa z rodzynkami

    Babka piaskowa z rodzynkami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×