RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami
Pory roku:
Wiosna
Okazje:
W męskim gronie
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

1 kg chudego
surowego boczku wieprzowego
Marynata:
1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny Prymat
4 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
1 łyżka miodu lipowego
100 ml wina białego Riesling
200 g borowików marynowanych w zalewie octowej
50 ml wódki Krupnik
2 łyżki miodu
1 łyżka świeżo siekanego koperku
2 rozgniecione ząbki czosnku
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przygotowanie

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie natrzeć przyprawą do wieprzowiny połączoną z olejem, musztardą i miodem, przykryć pokrywą i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Tak przygotowane mięso piec 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
Borowiki pokroić w plastry, połączyć z wódką, miodem, koperkiem i czosnkiem, doprawić do smaku.
Kruchy i soczysty boczek ostudzić (lub serwować na ciepło) i pokroić w plastry. Podawać z ciemnym pieczywem i marynowanymi borowikami.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

    Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

  • Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

    Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

  • Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami

    Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×