‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

SPA & Wellness Magazine

luty 2009
SPA & Wellness Magazine, luty 2009

Karnawałowa gorączka sobotniej nocy rozgrzewa nas i ładuje na cały mroźny tydzień. Dosyć długo zastanawiałem się, co mogę Państwu zaproponować na kolejne sobotnie party w gronie znajomych, Padło na żurawinę… Doskonały dodatek do zimowych mięsnych dań, ale nie tylko. Dziś przedstawię nowe oblicze żurawiny jako dodatku do… drinków, które mam nadzieję, pomogą zapomnieć o każdym zbliżającym się poniedziałku. Dobrej zabawy!

 

Slodkokwasnecurryzkrewetek.jpgSŁODKO-KWAŚNE CURRY Z KREWETEK Z ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ
200 g krewetek
2 marchewki
1 por
1 ząbek czosnku
Kawałek korzenia imbiru
2 gałązki kolendry
1 limonka ze skórką 
50 ml wody
2 łyżeczki oleju
40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
Sos sojowy
2 łyżeczki miodu
Pieprz czarny mielony

Krewetki umyć i oczyścić. Marchewkę i por pokroić na małe kawałki. Czosnek, imbir i kolendrę posiekać. Limonkę pokroić w plastry.
Na rozgrzanym oleju smażyć krewetki przez ok. 3 minuty, zdjąć z patelni. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia krewetek poddusić czosnek i imbir. Dodać warzywa, żurawinę amerykańską, plastry limonki i wodę. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Następnie dodać krewetki, doprawić sosem sojowym, miodem i pieprzem. Posypać kolendrą. Podawać z ryżem.

 

 

Pikantneskrzydelkazchilipoz.jpgCHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA Z CHILI
24 duże skrzydełka z kurczaka
Marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu worcester
½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki sambal oelek
1 szklanka pikantnego ketchupu
2-3 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Umyte i oczyszczone skrzydełka naciąć na zgięciu i marynować ok. 4-6 godzin. Tak przygotowane skrzydełka grillować na rozgrzanym grillu przez 20 minut lub piec ok. 30 minut w temperaturze 160ºC.

 

 

Cosmopolitan.jpgCOSMOPOLITAN
3 cl wódki
1 cl likieru Triple Sec
1 cl soku z limonki
2 cl nektaru z żurawiny amerykańskiej

Wszystkie składniki szybko i energicznie wymieszać w shakerze, przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego i podawać.

 

 

CranberryCaipirinha.jpgCRANBERRY CAIPIRINHA
4 cl cachaça 
16 cl nektaru z żurawiny amerykańskiej
Sok z limonki
Cząstka limonki

Do wysokiej szklanki wrzucić lód, wlać cachaça i nektar z żurawiny. Całość wymieszać, dodać świeżo wyciśnięty sok z 1/8 limonki, cząstkę owocu wrzucić do drinka.

 

 

CranberryCollins.jpgCRANBERRY COLLINS
2 cl soku cytrynowego
4 cl soku pomarańczowego
2 cl Grenadiny
2 cl cachaça
10 cl nektaru z żurawiny amerykańskiej
2 wisienki koktajlowe
½ plastra pomarańczy

Wszystkie składniki wymieszać energicznie w shakerze z kilkoma kostkami lodu. Drinka przelać do wysokiej szklanki z lodem, dodać pół plastra pomarańczy i dwie wisienki koktajlowe.