‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Echo Dnia

kwiecień 2009
Echo Dnia, kwiecień 2009

Szpinak kojarzy się nam z przymusowym, bo zdrowym, acz niesmacznym dodatkiem do dzieciństwa. – Jednak szpinak smakuje dokładnie tak, jak go przygotujemy – doradza Robert Sowa, mistrz kuchni. – Jeśli zostanie dobrze przyprawiony, to smak będzie świetny. Dlatego też warto spróbować wykwintnej wersji zupy szpinakowej na wiosenny obiad.

Składniki dla 4 osób: 1 szklanka mrożonego szpinaku, 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, 1 szklanka mleka, 1 cebula, 1 główka czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka tymianku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz czarny mielony.
Sposób wykonania: cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Czosnek rozetrzeć z solą. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, cebulę i lekko je zrumienić. Wlać bulion, dodać liście laurowe, tymianek, ziele angielskie i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Rondel zestawić z ognia, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Zupę doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować. Wlać mleko, ponownie zagotować, włożyć szpinak, energicznie zamieszać i jeszcze raz zagotować. Podawać z grzankami.