‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Kurier Poranny

marzec 2010
Kurier Poranny, marzec 2010

Mistrz gotowania zachęcał uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku do zdrowego odżywiania. Zdradził też, jak przyrządzić łososia marynowanego w sosie śmietanowym z czosnkiem, ziołami i szpinakiem. Łosoś to zdrowa i smaczna ryba - przekonywał Robert Sowa.

Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku gościł dwóch znakomitych kucharzy Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego, znanych m.in. z programu Dzień Dobry TVN. W ramach projektu Zdrowa Szkoła zaprezentowali zalety zdrowej żywności na przykładzie dań z łososia norweskiego. Oprócz wiedzy merytorycznej, mistrzowie pokazali, jak zrobić tak wyśmienite przysmaki. Każdy z uczniów mógł tego dnia spróbować delikatnej ryby przyrządzonej iście po królewsku.

– Powinno być więcej takich spotkań – chwali zajęcia Michał Szymczuk, jeden z uczniów. – Łosoś palce lizać.

Białostocki gastronomik to jedna z 10 szkół, które w ramach programu odwiedzą mistrzowie.