‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Kaleidoscope

maj 2009
Kaleidoscope, maj 2009

 

Co Cię kręci w Twojej pracy?
Możliwość tworzenia czegoś ciekawego, tempo działania. Moim nieprawdopodobnym szczęściem jest to, że spotkałem na swojej drodze zawodowej wielu ludzi, którzy zrozumieli moją pasję. To, że odnoszę dziś sukces jest zasługą tych osób. Lubię twórczo zaszaleć, lubię nowe wyzwania, projekty, jedne się kończą, ale zaczynają inne, równie fantastyczne.

Myślisz o własnej restauracji?
Myślę o restauracji, ale nie dla chęci zarobku, ale po to, bym ja mógł szaleć kulinarnie, a moi goście mogli się w niej czuć swobodnie. Oczywiście autorska kuchnia z moim ulubionym cross cookingiem, czyli połączenie kuchni polskiej, europejskiej, azjatyckiej. W tym się odnajduję. Nie chcę nikogo męczyć kuchnią molekularną, czy też kuchnią fussion, której tak naprawdę nie czuję.

Twoja ulubiona potrawa?
Lubię grubo mielony pieprz, czuszkę, bazylię, a tak naprawdę jadam wszystko. Lubie kotlety mielone przygotowane przez moją teściową, ale przede wszystkim schabowy z kostką, młode ziemniaki z koperkiem i mizerię mojej mamy Marii. Uwielbiam tradycyjny chłodnik, ale nie mogę żyć bez aromatycznej zupy tajskiej z krewetkami, kurczakiem i świeżo siekaną kolendrą.

Hobby Roberta Sowy?
Muszę przyznać się do jednej słabości… kolekcjonuję zegarki, drogie zegarki. Ostatnią moją zdobyczą jest prezent od 13-letniego Mikołaja, mojej córki Madzi – OMEGA Pilot z 1946 r. – nakręcany mechanicznie. Ten zegarek ma duszę!

Dokąd byś się wybrał w podróż życia?
Marzę o podróży do Japonii, gdzie mógłbym poznać bogactwo orientalnych smaków. Fascynuje mnie ich kuchnia gorąca. Znamy mity o sterylności w japońskiej kuchni i o ascetyzmie w podawaniu potraw. Chciałbym to poznać, a potem połączyć z naszą kuchnią polską, czyli klasyką.

 

 

 

Sandwichztapanadezczarnycholiwek.jpgSandwich z tapenade z czarnych oliwek z serem kozim i suszonymi pomidorami

Składniki dla 2 osób:
Tapenade:100 g czarnych oliwek bez pestek, 1 łyżka kaparów z zalewy, 1 łyżeczka anchois,
Ponadto: rukola, 8 kromek pieczywa ciabatta, 200 g sera koziego, 8 suszonych pomidorów, 8 dużych kaparów, 2 łyżki sosu pesto, 1 łyżka orzeszków piniowych, pieprz czarny mielony Prymat, sok z limonki 

Sposób przygotowania: wszystkie składniki tapenade dokładnie zmiksować, doprawić do smaku i nałożyć na opieczone w tosterze pieczywo. Na tak przygotowanych kanapkach ułożyć ser kozi, suszone pomidory i duże kapary. Kanapki doskonale smakują po zapieczeniu w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem kanapki skropić sosem pesto i posypać orzeszkami pinii.