‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Kaleidoscope

grudzień 2009
Kaleidoscope, grudzień 2009

 

Moja córka stwierdziła ostatnio, że Mikołaj jeździ saniami z podgrzewanym siedzeniem. Dzięki temu nie marznie, jest zadowolony i na czas rozdaje prezenty. Skoro nawet Święty idzie z postępem, zachęcam, żeby do świątecznych potraw dorzucić szczyptę nowoczesności.

Repertuar dań polskiej Wigilii jest stały. Króluje karp smażony lub w galarecie, śledź, barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, pierogi, kutia. Kulinarna tradycja nie żyje jednak w próżni i nasze upodobania się zmieniają. Coraz częściej na naszych stołach wigilijnych pojawiają się nowe potrawy – wędzony łosoś, ryba maślana, owoce morza. I bardzo dobrze, bo warto eksperymentować.

Balzac powiedział kiedyś: „Każda noc powinna mieć swoje menu”. W zgodzie z tym i tak żywiołową materią, jaką jest kuchnia, na wigilijną kolację polecam tradycyjne potrawy w odmienionej i odświeżonej formie.

Oczywiście nie namawiam Państwa do rewolucji, a jedynie ewolucji wigilijnego menu. Aby urozmaicić smak i dodać lekkości naszej tradycji, dobrze jest doprawić dania odpowiednimi ziołami i przyprawami. Warto spróbować też nowych smaków. Postne pierożki można wzbogacić smakiem łososia, a tradycyjnego karpia podać z aromatycznymi borowikami. Moja propozycja na jedno z dań wigilijnych to połączenie tradycji z nowoczesnością, co, mam nadzieję, przypadnie Państwu do gustu i ten świąteczny przysmak zagości na wielu stołach.

 

Sledzzchrupiacasalatkakwasnasmietanaiziemniakami1.jpg

FILETY ŚLEDZIOWE Z CHRUPIĄCĄ SAŁATKĄ, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I GOTOWANYMI ZIEMNIAKAMI

Składniki dla 4 osób:
8 filetów śledzia norweskiego

Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
5 ziaren pieprzu Prymat
5 ziaren ziela angielskiego Prymat
4 liście laurowe Prymat
1 łyżka posiekanego koperku
5 ziaren czerwonego pieprzu
4 plastry cytryny

Sałatka:
1 pokrojony w paseczki ogórek bez skóry i pestek
Pokrojony w paseczki miąższ z 2 pomidorów
8 pokrojonych w paseczki rzodkiewek
1 łodyga selera naciowego

Dekoracja:
4 łyżki kwaśnej śmietany
8 ugotowanych ziemniaków
Gałązki szczypiorku i koperku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią śledzie i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Wszystkie składniki sałatki połączyć, przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem. Zamarynowane filety śledziowe ułożyć na talerzu, przekładając je chrupiącą sałatką. Podawać z ciepłymi ziemniakami i kwaśną śmietaną, udekorować szczypiorkiem i koperkiem.