‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Gazeta Wyborcza – Palce lizać

grudzień 2010

Dla niektórych nie ma Wigilii bez pachnącej prawdziwkami zupy grzybowej. Nie zgodzą się z nimi wielbiciele barszczu z uszkami, zupy rybnej lub migdałowej. Z kolei przywiązani do smażonego karpia z trudem znajdują zrozumienie dla propozycji zastąpienia go pstrągiem czy sandaczem. Jeszcze inni zjedzą tylko pierogi z kapustą i grzybami, ale za to w ilości, jaka na co dzień jest nie do usprawiedliwienia.

Sprawy komplikują się bardziej, gdy rodziny powiększają się o nowych członków - synowe i zięciów - wnoszących własne upodobania i przyzwyczajenia. Dodawać nie trzeba, że gotowi są bronić obecności ulubionych potraw do granic możliwości. Bywa również, że danie wigilijne jest ciężką próbą dla gości, od których oczekuje się zachwytów nad nową dla nich potrawą.

Popatrzmy na to z innej strony - młode rodziny mają przed sobą wspaniałą okazję stworzenia swojego zestawu potraw wigilijnych. Z pewnością znajdzie się miejsce dla, widzianej od kuchni, historii obydwu rodzin. Ba! Może nawet kilku pokoleń?

A my mamy dla was propozycję - autorskie przepisy mistrzów z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Spośród 15 wyjątkowych dań, wybierzcie swoją tradycyjną dwunastkę. I zgromadzeni przy jednym stole, spróbujcie -jak każe tradycja - każdej wigilijnej potrawy.