‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Dziennik Gazeta Prawna

czerwiec 2010

 

Z odrobiną fantazji i szczyptą chęci możemy w prosty sposób wyczarować coś egzotycznego. Pomysłem na ciekawe śniadanie prosto z Goa są faszerowane pomidory. Wydrążony, posiekany miąższ z pomidorów łączymy ze świeżą bazylią, orzeszkami pinii, tofu. W ten sposób powstaje fantastyczna sałatka, którą faszerujemy pomidory. Zapiekamy je 10-15 minut, w wysokiej temperaturze. Te pomidory są naprawdę genialne.

- Zakochałem się w sałatce serwowanej w Turcji, Grecji oraz na Cyprze - mówi Robert Sowa. Mianowicie jest to pokrojony w paski bakłażan, doprawiony solą i pieprzem, skropiony cytryną, smażony na dużej ilości oliwy
z oliwek. Świeżo wyciśnięty czosnek z jogurtem bałkańskim, cytryną, solą, pieprzem łączymy z bakłażanem, uprzednio odsączonym z nadmiaru oliwy. Ta sałatka jest genialna. Bakłażan może być przyrządzony z pomidorami, świeżą kolendrą lub bazylią.

Dobrym pomysłem na późne śniadanie utrzymane w klimacie japońskim jest sushi, którego spożycie poprzedzamy zupą miso. Zjedzenie ciepłej zupy pozwala, przynajmniej mi, lepiej przyswoić wszystkie surowe produkty.

Smaczną i ciekawą opcją śniadaniową jest fritata, pomysł zaczerpnięty z kuchni hiszpańskiej. Są to smażone w postaci omletu ziemniaki z sezonowymi warzywami - papryką, szparagami i odrobiną szynki hiszpańskiej.

AGATA WOJDALSKA