RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Gnocchi z pikantnym sosem pomidorowo-żurawinowym

Gnocchi z pikantnym sosem pomidorowo-żurawinowym
Pory roku:
Jesień
Wiosna
Okazje:
Babskie spotkanie
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

500 g włoskich kluseczek gnocchi
30 g orzechów włoskich
2-3 gałązki rozmarynu
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól do smaku
Sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chili
1 łyżka oleju
375 ml pomidorów pelati
2 łyżki czerwonej porzeczki
75 g suszonej żurawiny amerykańskiej
Sól do smaku

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół, oczyścić, usunąć pestki, opłukać i posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać przecier pomidorowy, galaretkę i żurawinę amerykańską. Gotować na małym ogniu przez 3-5 minut, doprawić do smaku solą. Orzechy włoskie grubo pokroić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć gnocchi na złoty kolor, dodać orzechy i rozmaryn. Podawać z sosem pomidorowym i  świeżo tartym parmezanem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Grzanki z pastą serowo-ziołową, jajecznicą i wędzoną sielawą

    Grzanki z pastą serowo-ziołową, jajecznicą i wędzoną sielawą

  • Ragoût z dyni z żurawiną amerykańską

    Ragoût z dyni z żurawiną amerykańską

  • Sos żurawinowy

    Sos żurawinowy

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×