RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Filety z soli z karmelizowanymi żurawinami

Filety z soli z karmelizowanymi żurawinami
Pory roku:
Lato
Wiosna
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

1 por
100 g czerwonej soczewicy
600 g filetów z soli
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
100 g świeżej żurawiny amerykańskiej
250 ml bulionu drobiowego (lub sosu powstałego podczas smażenia ryby)
1/2 pęczka koperku

Przygotowanie

Białą i zieloną część pora dokładnie opłukać, przekroić na pół i gotować wraz z soczewicą 10 minut w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu pory odsączyć, przelać dużą ilością zimnej wody, a następnie pokroić w grube plastry.
Filety z soli osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozpuścić 2 łyżki masła, smażyć rybę po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Cukier stopić na patelni, dodać żurawinę, krótko karmelizować. Wlać bulion i gotować na dużym ogniu, aż zawartość patelni odparuje o połowę. Dodać soczewicę i por, całość zagotować.
Koperek umyć i grubo posiekać.
Filety z soli ponownie podgrzać na patelni. Resztkę masła rozdrobnić i dodać do ryby. Całość doprawić do smaku i przełożyć na talerze. Danie posypać koperkiem i podawać z ziemniakami z wody.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

    Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

  • Łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

    Łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

  • Ziemniaki z wody z chrupiącym bekonem z cebulką

    Ziemniaki z wody z chrupiącym bekonem z cebulką

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×