RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Roladki z polędwiczek wieprzowych z omletem borowikowym i liśćmi szpinaku

Roladki z polędwiczek wieprzowych z omletem borowikowym i liśćmi szpinaku
Okazje:
Ważne okazje
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

2 polędwiczki wieprzowe (każda o wadze ok. 300 g)
Marynata
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy ziołowej
kilka gałązek świeżego tymianku
1 rozgnieciony ząbek czosnku
Sól
pieprz
papryka słodka Prymat do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
100 g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowików
4 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
10 sparzonych liści szpinaku
sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
1 mały pęczek rukoli
200 g konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami i przyprawami korzennymi

Przygotowanie

Polędwiczkę oczyścić, umyć, zamarynować w połączonych wcześniej składnikach marynaty, obłożyć gałązkami tymianku i odstawić do lodówki na 3 godziny.
Na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem przygotować 2 omlety, podsmażając borowiki ze szczypiorem, całość doprawić do smaku, a następnie zalać rozkłóconymi jajkami, obsmażyć z obu stron i wystudzić.
Mięso wyjąć z marynaty, przekroić wzdłuż na pół (nie docinając do końca) i rozbić tłuczkiem na grubość około 0,5 cm (starając się nadać kształt prostokąta). Na każdej polędwiczce rozłożyć liście szpinaku i omlet grzybowy. Całość zwinąć dokładnie w rulon, szczelnie owinąć folią spożywczą, a następnie folią aluminiową. Tak przygotowane mięso piec około 30 minut w temperaturze 170°C.
Gotowe rolady wystudzić, pokroić w plastry i podawać na liściach rukoli z konfiturą z czerwonej cebuli ze śliwkami i przyprawami korzennymi.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Crème brûlée z truskawkami i serkiem mascarpone

    Crème brûlée z truskawkami i serkiem mascarpone

  • Sałatka z papai, żurawiny amerykańskiej i krewetek

    Sałatka z papai, żurawiny amerykańskiej i krewetek

  • Tatar z łososia z żurawiną amerykańską

    Tatar z łososia z żurawiną amerykańską

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×