RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Piernik z konfiturą śliwkową w polewie czekoladowej

Piernik z konfiturą śliwkową w polewie czekoladowej
Okazje:
Boże Narodzenie
Wigilia

Składniki:

400 g mąki pszennej
125 g margaryny
250 g cukru
2 jajka
3 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika Prymat
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej Prymat
Bakalie rozdrobnione wg własnego uznania
5 łyżek konfitury śliwkowej
Polewa czekoladowa

Przygotowanie

Margarynę roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika Prymat. Następnie wlać roztopioną margarynę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem  i piec przez ok. godzinę w temperaturze 160-170°C.
Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na pół, posmarować konfiturą śliwkową, ponownie złożyć i polać polewą czekoladową.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Rolada z sandacza z bakaliami i sosem żurawinowym

    Rolada z sandacza z bakaliami i sosem żurawinowym

  • Karp królewski z patelni aromatyzowany oliwą truflową podany na smażonych borowikach z torcikiem ziemniaczanym

    Karp królewski z patelni aromatyzowany oliwą truflową podany na smażonych borowikach z torcikiem ziemniaczanym

  • Roladki ze śledzia z musem z łososia

    Roladki ze śledzia z musem z łososia

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×