RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Babka piaskowa z rodzynkami

Babka piaskowa z rodzynkami
Okazje:
Boże Narodzenie
Wigilia

Składniki:

250 g margaryny
180 g drobnego cukru
4 jajka
50 ml mleka
1 opakowanie przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat
2 łyżeczki sody oczyszczonej Prymat
750 g mąki pszennej'
100 g mąki ziemniaczanej
150 g rodzynek sułtańskich
Masło i bułka tarta Prymat do nasmarowania blachy
Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Nadal ucierając, stopniowo dodawać mleko, przyprawę do grzanego wina i piwa oraz sodę połączoną z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Na końcu do ciasta dodać rodzynki i przełożyć je do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pieczone udka z gęsi confit na czerwonej kapuście z truskawkami podane z chrupiącymi pierożkami leniwymi

    Pieczone udka z gęsi confit na czerwonej kapuście z truskawkami podane z chrupiącymi pierożkami leniwymi

  • Krem z borowików aromatyzowany oliwą truflową podany z łazankami

    Krem z borowików aromatyzowany oliwą truflową podany z łazankami

  • Rolada z sandacza z bakaliami i sosem żurawinowym

    Rolada z sandacza z bakaliami i sosem żurawinowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×