RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Gicz jagnięca z rozmarynem podana z pieczonymi ziemniakami i buraczkami w miodzie z przyprawami korzennymi

Gicz jagnięca z rozmarynem podana z pieczonymi ziemniakami i buraczkami w miodzie z przyprawami korzennymi
Okazje:
Obiad
W męskim gronie

Składniki:

Liczba osób:

4 gicze jagnięce (każda o wadze około 250-300 g)
4 ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka rozmarynu Prymat
Kilka owoców jałowca Prymat
8 średniej wielkości ziemniaków
100 ml łyżki oliwy z oliwek
1/2 główki sałaty lodowej
2 duże obrane i ugotowane buraki
Kilka goździków Prymat
1/2 łyżeczki imbiru Prymat
2 łyżki miodu pszczelego
1 łyżeczka masła
50 ml wiśniówki
50 ml śmietany
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przygotowanie

Oczyszczone gicze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie z oliwek, czosnku, rozmarynie, soli i pieprzu. Gicze obłożyć plastrami cytryny, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i piec około 3 godziny w temperaturze 160°C.
Buraki wydrążyć formując kulki i obsmażyć na maśle. Po chwili zalać wiśniówką i dodać goździki i imbir. Gdy alkohol częściowo odparuje dodać miód i dusić jeszcze przez chwilę.
Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą z oliwek, dodać szczyptę rozmarynu i odrobinę czosnku, lekko osolić i piec 1,5 godziny w temperaturze 140°C.
Mięso wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii i przełożyć na talerz. Powstały podczas pieczenia sos zredukować i zabielić odrobiną śmietany. Gicz polać sosem, podawać z pieczonymi ziemniakami i aromatycznymi buraczkami z miodem.

 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Krem ze świeżych pomidorów z serem rokfor

    Krem ze świeżych pomidorów z serem rokfor

  • Halibut pachnący wanilią, ze szparagami i sosem hollandaise

    Halibut pachnący wanilią, ze szparagami i sosem hollandaise

  • Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską

    Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×