RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Chrupiące racuszki z cukinii z ziarnami zbóż podane z jogurtem bałkańskim i wędzonym węgorzem

Chrupiące racuszki z cukinii z ziarnami zbóż podane z jogurtem bałkańskim i wędzonym węgorzem
Okazje:
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

2 cukinie
1 cebula
4 obrane ziemniaki
2 jajka
1 dymka posiekana wraz ze szczypiorkiem
1 łyżka majeranku
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki siemienia lnianego
oliwa do smażenia
250 g jogurtu bałkańskiego
1 limonka
250 g plastrów wędzonego filetowanego węgorza
posiekany szczypiorek
sól czosnkowa
grubo mielony czarny pieprz
2 łyżki prażonych pestek dyni
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
4 pomidory bez skóry
Kiełki rzodkiewki do dekoracji

Przygotowanie

Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajka, dymkę, prażone pestki słonecznika i dyni, otręby, siemię lniane oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz grubo mielonym pieprzem.
Na rozgrzanej oliwie usmażyć racuszki na złoty kolor, a następnie odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
Tak przygotowane, chrupiące racuszki ułożyć na talerzach z cząstkami (łódkami) pomidorów, jogurtem bałkańskim i plastrami wędzonego węgorza. Przed podaniem udekorować kiełkami rzodkiewki i cząstkami limonki.  

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Panna cotta z mleka sojowego z granitą szczawiową

    Panna cotta z mleka sojowego z granitą szczawiową

  • Sznycel cielęcy z sosem żurawinowym i octem balsamicznym

    Sznycel cielęcy z sosem żurawinowym i octem balsamicznym

  • Pieczony łosoś w złocistej kruszonce podany z kurkami smażonymi z kapustą pak choi, pomidorami cherry i ciemnym kremem balsamico

    Pieczony łosoś w złocistej kruszonce podany z kurkami smażonymi z kapustą pak choi, pomidorami cherry i ciemnym kremem balsamico

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×