RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Grillowane medaliony z łososia norweskiego w bekonie na gałązkach rozmarynu

Grillowane medaliony z łososia norweskiego w bekonie na gałązkach rozmarynu
Okazje:
Domowe party
Grillowe szaleństwo
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

8 okrągłych medalionów z łososia norweskiego (każdy o wadze 80 g)
200 g chudego bekonu bez chrząstek i skóry
8 gałązek świeżego rozmarynu
1 pokrojona na cząstki cytryna do dekoracji
Marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ryb Prymat
Sól czosnkowa
grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Przygotowanie

Medaliony  z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Z dolnych gałązek rozmarynu oberwać listki. Medaliony z łososia owinąć dookoła paskiem bekonu, nabić na gałązkę rozmarynu i grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Pod koniec grillowania aromatyczne medaliony z łososia posypać świeżo tartym serem oscypek.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Łosoś norweski zapiekany z serem taleggio, figami i sosem balsamico

    Łosoś norweski zapiekany z serem taleggio, figami i sosem balsamico

  • Szaszłyki z szynki parmeńskiej z serem mozzarella i suszonymi pomidorami marynowamnymi w oregano

    Szaszłyki z szynki parmeńskiej z serem mozzarella i suszonymi pomidorami marynowamnymi w oregano

  • Sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy

    Sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×