RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym

Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym
Okazje:
Na letnie upały

Składniki:

Liczba osób:

1 pęczek botwinki
100 ml śmietany kremówki
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml kefiru
1 łyżka octu winnego
2 świeże ogórki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
100 g cielęciny upieczonej w przyprawie do pieczenia mięs Prymat
4 ugotowane jajka przepiórcze
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa uniwersalna Kucharek

Przygotowanie

Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę, ogórka i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Chłodnik z truskawek i wanilii z sorbetem cytrynowym i świeżą mięta

    Chłodnik z truskawek i wanilii z sorbetem cytrynowym i świeżą mięta

  • Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

    Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

  • Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego półgęska

    Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego półgęska

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×