RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską

Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską
Pory roku:
Jesień
Wiosna
Zima
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

1 obrana i pokrojona w plasterki marchewka
2 obrane i pokrojone w ćwiartki cebule
250 ml octu z czerwonego wina
500 ml wody
2 listki laurowe Prymat
2 goździki Prymat
1 łyżka nasion gorczycy Prymat
2 łyżeczki ziaren pieprzu Prymat
1 kg wołowiny (np. ogonówki)
2 łyżki oleju
400 ml bulionu mięsnego Kucharek
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
szczypta cukru
40 g kalifornijskich orzechów włoskich
80 g suszonej żurawiny amerykańskiej

Przygotowanie

Ocet zagotować z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchewką i cebulą, a następnie odstawić do ostygnięcia. Mięso zalać marynatą i odstawić na 6-8 godzin.  
Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynatę przecedzić przez sito, odmierzyć 500 ml. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso z każdej strony, a następnie dolać marynatę i wywar mięsny. Całość dusić pod przykryciem przez ok. godzinę. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Orzechy posiekać, uprażyć i dodać do sosu wraz z żurawiną amerykańską.
Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem i kopytkami lub kluskami śląskimi.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

    Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

  • Zupa krem z mniszka lekarskiego z szałwią i płatkami sera Bursztyn

    Zupa krem z mniszka lekarskiego z szałwią i płatkami sera Bursztyn

  • Chłodnik z pomidorów malinowych z truskawkami i guacamole

    Chłodnik z pomidorów malinowych z truskawkami i guacamole

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×