RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Cielęcina z sosem z tuńczyka

Cielęcina z sosem z tuńczyka
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

300 g cielęciny z udźca
Marynata:
1/3 łyżeczki tymianku Prymat
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
1 łyżka klasycznej marynaty do mięs Prymat
3 łyżki oliwy z oliwek
Sos z tuńczyka:
150 g majonezu
130 g odsączonego tuńczyka w oliwie
5 filecików anchois
1 1/2 łyżeczki odsączonych kaparów
Biały pieprz Prymat do smaku

Przygotowanie

Umytą, oczyszczoną i osuszoną cielęcinę zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Następnie mięso ułożyć w brytfannie, podlać winem i piec około 40 minut w temperaturze 150˚C.
Składniki sosu zmiksować do uzyskania konsystencji kremu i doprawić do smaku.
Upieczoną cielęcinę pokroić w cieniutkie plasterki i polać sosem. Podawać na zimno ozdobioną kaparami.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

    Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

  • Mus z wątróbek drobiowych w świeżo mielonym czarnym pieprzu z chutney owocowym

    Mus z wątróbek drobiowych w świeżo mielonym czarnym pieprzu z chutney owocowym

  • Marynowana perliczka z pieca podana z gruszkami w miodzie i śliwowicy z czarnym pieprzem

    Marynowana perliczka z pieca podana z gruszkami w miodzie i śliwowicy z czarnym pieprzem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×