‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

#zostańwdomu i…gotuj

Sytuacja wyjątkowa, to i wyjątkowe działania! Jak wiecie nie przepadam za wypiekami i przygotowaniem deserów... a jednak! W obliczu pandemii koronawirusa i posiadania dużej ilości wolnego czasu postanowiłem upiec sernik.
Sernik (a nawet dwa) ala Sowa wyszedł wybornie. Niezbyt słodki (wszak jestem cukrzykiem) wygląda nieźle, a z konfiturą z pigwy naprawdę daje radę!

 Działamy dalej, a przepis na moje dzieło poniżej.

Sernik z białą czekoladą z konfiturą z pigwy

Składniki:

180 g herbatników lub ciasteczek zbożowych

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub prażonych
migdałów

100g rozpuszczonego masła

½ kg twarogu na sernik President

6 żółtek

6 białek

1 opakowanie cukru z wanilią Prymat

1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu

szczypta soli morskiej Prymat

1 tabliczka rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady

200g konfitury z pigwy

½ kg świeżych owoców / truskawki, borówki

Dekoracja listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Herbatki i orzechy  mielimy w mikserze, przekładamy do miski, wlewamy masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Tak przygotowanym ciastem wykładamy klasycznej wielkości tortownicę ( średnica ok.26cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Żółtka ucieramy z cukrem mikserem na białą masę, dodajemy cukier z wanilią, twaróg i mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli morskiej. Masę serową łączymy z białą czekoladą pod koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę na sernik wlewamy do tortownicy z ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160C na godzinę . Po godzinie wyłączamy piekarnik, a sernik pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Tak przygotowany zimny sernik kroimy na kawałki ciepłym nożem, podajemy z konfiturą z pigwy, świeżymi owocami i miętą.    

Smacznego!