‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Znamy zwycięzców III edycji konkursu Zgotuj Sobie Sukces

 

17 i 18 listopada w MAKRO Centrum Rozwoju Firm odbyły się finały III edycji ogólnopolskiego konkursu Zgotuj Sobie Sukces. W imprezie wzięły udział 24 zespoły uczniów ze szkół gastronomicznych z całego kraju.

Młodych adeptów sztuki kulinarnej oceniali szefowie kuchni z całej Europy: Robert Sowa, Grzegorz Kazubski, Kurt Scheller, Luis Filipe  E.C., Stefan Lanz i Gissur Gudmundsson (członkowie jury degustacyjnego) oraz krytycy i dziennikarze kulinarni: Barbara i Piotr Adamczewscy, Edyta Czerwińska, Maria Burska i Bartek Wejman (członkowie jury komplementarnego).

Pierwszego dnia zawodów odbyły się półfinały, uczestnicy brali również udział w warsztatach z przedsiębiorczości „Dobrze przyprawiona firma”, które zorganizowane zostały w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości. Do finałowych rozgrywek zakwalifikowało się 13 najlepszych zespołów, które walczyły o nagrodę pieniężną w wysokości 10.000 zł, staż w pięciogwiazdkowym hotelu w Lizbonie i możliwość rezrezentowania Polski na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.

Laureatami pierwszego miejsca III edycji konkursu Zgotuj Sobie Sukces zostali Mateusz Kowalski i Michał Sławik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Drugie miejsce w konkursie zajęli: Bartłomiej Pawlikowski i Kamil Skarżyński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wielkopolskim, natomiast trzecie miejsce przypadło Edycie Kaczmarczyk i  Paulinie Barskiej z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku. Wszystkim laureatom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Zdjęcia: www.makro.pl