‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Z siostrami Buchowiec w Dzień Dobry TVN

Monika jest serialową Joanną w "Klubie Szalonych Dziewic". Przyprowadziła siostrę Emilię, gdyż twierdzi, że jej samej „nie wychodzi za bardzo w kuchni". Siostra natomiast jest zawodową kucharką, która marzy o własnej restauracji z polską kuchnią. Nawzajem uzupełniają się talentem i wdziękiem.

W niedzielny poranek razem z Robertem Sową przygotowały dania pełne afrodyzjaków: filet z halibuta z żurawiną oraz marynowaną pierś kaczki z chutneyem żurawinowym. Drinków, jak w serialu "KSD" wprawdzie nie było, ale pojawił się sok z żurawiny. A jak wiadomo, żurawina jest świetnym... afrodyzjakiem.

 

Filetyzhalibutazzurawina.jpgFilety z halibuta z żurawiną

Składniki (dla 4 osób):
600 g filetu z halibuta
150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 ml śmietany
1 łodyga selera naciowego
3 szalotki
100 g pieczarek
100 g świeżej żurawiny
1 łyżka cukru
3 gałązki tymianku
4 łyżki wytrawnego wermutu
2 łyżki masła
1 pęczka bazylii
Sól ziołowa Prymat
Pieprz biały Prymat

Sposób przygotowania: szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę cukru i skarmelizować na nim żurawinę. Dodać seler, szalotkę i pieczarki. Dusić przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek, wermut i bulion. Całość gotować na dużym ogniu, aż sos odparuje i pozostanie jedna czwarta jego objętości. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut, aby sos nabrał kremowej konsystencji. Rybę podzielić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle smażyć rybę przez 2-4 minuty z każdej strony. Sos żurawinowy doprawić do smaku, ułożyć na nim rybę i udekorować listkami bazylii. Podawać z ziemniakami z wody.

 

 

Pierszkaczkizchutneyemzurawinowym.jpgPierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

Składniki (dla 4 osób):
2 piersi z kaczki
Marynata:
3 łyżki oliwek
przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz czarny grubo mielony

Chutney żurawinowy:
1 małe mango
1 cebula
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
200 g świeżej żurawiny
100 g cukru
1 ząbek czosnku
szczypta papryki ostrej Prymat
1 łyżeczki imbiru
1 limonka
1 laski cynamonu
1 łyżeczki nasion kolendry Prymat
1 łyżeczka soli ziołowej

Sposób przygotowania: mango i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać wraz z chili. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, często mieszając. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować na kilka godzin. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry i podawać z chutneyem żurawinowym.