‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Z Joasią Jabłczyńską w DD TVN

 

Joasia jest bardzo ambitną i wszechstronnie uzdolnioną osobą. Obecnie jest w trakcie sesji egzaminacyjnej na aplikację adwokacką. Trzy egzaminy już zdała, ale to dopiero połowa drogi do sukcesu. Właśnie z tego powodu premiera jej pierwszej solowej płyty pod tytułem "Papparapa", została przełożona na 29 listopada br.

W kąciku kulinarnym mogliśmy się przekonać, jak Joasia odnajduje się w kuchni. Poszło jej nieźle, bo jak sama stwierdziła - w jej lodówce pozostało już tylko światełko.
Robert Sowa zaplanował na niedzielny poranek wspaniał, pożywne menu na jesienne dni. Na szczęście obyło się bez dyni, która kilkakrotnie gościła już na antenie DD TVN i zdecydowanie króluje w październikowym menu wielu restauracji.

Aktorsko-prawniczo-kulinarny duet zaprezentował zupę serową z grzankami i natką pietruszki oraz indyka z gruszkami i orzechami nerkowca. Brzmi apetycznie, a jak smakuje? Radzimy spróbować, bo warto – tak jednogłośnie stwierdzili Magda Mołek, Andrzej Sołtysik i ekipa telewizyjna programu DD TVN. 

 

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News; źródło DD TVN

 

Aromatyczna zupa serowa z grzankami i świeżo siekana natką pietruszki

Składniki dla 4 osób:
200 g tartego, twardego żółtego sera
3 łyżki masła
1 l rosołu warzywnego Kucharek
200 ml śmietany kremówki
½ pęczka natki pietruszki
2 kromki ciemnego pieczywa tostowego
1 łyżka masła
2 żółtka
1 pokrojona w kostkę cebula
100 ml białego wytrawnego wina
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i zrumienić na łyżce masła.
Na trzech łyżkach masła podsmażyć cebulę, dodać wino i bulion, zagotować. Tarty żółty ser dodać do gotującego się wywaru i mieszać, aż ser się rozpuści. Garnek zestawić z ognia i cały czas mieszając dodać do zupy żółtka połączone ze śmietaną.  
Tak przygotowaną zupę serową podawać z ciepłymi grzankami i posiekaną natką pietruszki.

 

Indyk z gruszkami i orzechami nerkowca

Składniki dla 4 osób:
800 g pokrojonych na kawałki podudzi z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
2 pokrojone w kostkę czerwone cebule
2 pokrojone w kostkę czerwone papryki
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml rosołu z kury Kucharek
4 obrane i pokrojone na cząstki gruszki
4 łyżki prażonych orzechów nerkowca
1 pęczek świeżej kolendry
1 op. sosu jasnego do pieczeni Kucharek
Chili pieprz cayenne, imbir Prymat

Sposób przygotowania:
Sos jasny do pieczeni Kucharek przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Umyte i oczyszczone kawałki indyka skropić oliwą połączoną z pikantną przyprawą do kurczaka i odstawić na 2-3 godziny.
W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć marynowanego indyka, dodać cebulę, paprykę, białe wino i rosół. Gotować do miękkości. Gruszki podsmażyć na patelni, dodać do indyka. Całość zalać jasnym sosem do pieczeni Kucharek, doprawić do smaku i zagotować.
Przed podaniem potrawkę z indyka i gruszek posypać prażonymi orzechami nerkowca i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z białym, długoziarnistym ryżem.