‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

W Superstacji o kulinarnych propozycjach na upalne dni

 

Robert polecał widzom świeże owoce, delikatne sałatki, chłodniki i oczywiście lody, a jeszcze chętniej ich mniej kaloryczną wersję - czyli sorbety. Oto propozycja owocowego i warzywnego chłodnika Roberta Sowy. Oba przepisy wyglądają ciekawie, a jak smakują - przekonajcie się Państwo sami!

 

INDYJSKI CHŁODNIK Z OGóRKA AROMATYZOWANY ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

Składniki:
200 g świeżego ogórka
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml kefiru
10 listków mięty
Sok z 1 limonki
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Ogórka obrać, przekroić na pól, wydrążyć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie zmiksować ogórka z jogurtem, kefirem oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Schłodzoną zupę podawać z listkiem mięty i świeżym ogórkiem.

 

CHŁODNIK Z TRUSKAWEK I WANILII Z SORBETEM CYTRYNOWYM I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

Składniki:
500 g truskawek
300 ml jogurtu naturalnego
100 ml czerwonego wina
1 laska wanilii
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 gałązka świeżej mięty
4 łyżki sorbetu cytrynowego
Szczyta chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz  przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.