‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Turniej Szkół Gastronomicznych "Drób na Wielkanocnym Stole"

 

Organizatorami tegorocznej edycji byli: Grupa Dora Metal, producent urządzeń i mebli gastronomicznych oraz Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Celem głównym konkursu było wykazanie się znajomością w przygotowaniu dania o charakterze wielkanocnym z wykorzystaniem drobiu. Turniej podzielony został na dwa etapy: konkurencja techniczna i przygotowanie dania konkursowego.

Bazowe produkty do przygotowania dania głównego zostały ufundowane przez firmy:  Gronex, Heinz oraz Pudliszki. W zmaganiach wzięło udział 12 szkół z całej Polski.

Nad przebiegiem imprezy czuwało jury pod przewodnictwem Mariusza Nowickiego, w którym zasiedli m.in.: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Stefan Birek, Andrzej Bryk, Tomasz Gawarzyński, Marcin Piotrowski, Mirosław Reszczyk, Jarosław Uściński i Dariusz Zahorański.

A oto lista laureatów:
I miejsce – Dominik Pochmara 
- Pierś kurczaka z foie grass w towarzystwie musu z dyni oraz akompaniamencie sosu kasztanowo-gruszkowego
II miejsce – Piotr Tadej  - Pierś z kurczaka marynowana w musztardzie i chrzanie na liściach szpinaku, z musem ze słodkiego czosnku oraz sosu z rzeżuchy w asyście żurku wielkanocnego
III miejsce Mateusz Biaduń – Pierś z kurczaka faszerowana twarożkiem z suszonymi pomidorami, orzechami i pomarańczą

Nagrodę osobowości konkursu otrzymał Marcin Zabijaka, który przygotował roladę z kurczaka z dodatkiem borowików i suszonych pomidorów, reprezentujący Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tony Halika, ul. Poznańska 129/131 05-850 Ożarów Mazowiecki pod opieką Agnieszki Karnas.

Sponsorzy: Dora Metal Sp. z o.o., Gronex, Heinz, Janex, Limito, Pudliszki.

Partnerzy: Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.