‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Tomasz Ciachorowski w kuchni Roberta Sowy w DD TVN

 

Poradził sobie naprawdę świetnie. Sam aktor określił swoje gotowanie mianem brawurowego. Dzielnie kroił, mieszał i zabawiał towarzystwo. Tematem spotkania była nowa kuchnia izraelska zrodzona z wakacyjnych wojaży Roberta Sowy. Okazało się, że izraelskie kulinaria mogą robić wrażenie, i co warto zaznaczyć, nie mają zbyt wiele wspólnego z kuchnią koszerną.

Panowie przygotowali jajka sadzone na sosie pomidorowym z czosnkiem (izraelska shakshouka) oraz jajka sadzone ze szpinakiem i serem feta, czyli dania idealne na późne śniadanie. Przyrządzili również pyszną sałatkę.
 
Zarówno gotujący, jak i prowadzący z przyjemnością wrócili do pracy po długich wakacjach. Fragment odcinka można znaleźć TUTAJ.

 

Jajka sadzone na sosie pomidorowym z czosnkiem (izraelska shakshouka)

Składniki dla 4 osób:
4 łyżeczki oliwy do smażenia
2 zgniecione ząbki czosnku
5 dużych, pokrojonych w kostkę pomidorów
1 łyżeczka harissy (pasty z czosnku, papryki i chili)
Kucharek Smak Lata do smaku
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Szczypta kminku Prymat
2 łyżki pasty pomidorowej
8 jajek 

Sposób przygotowania:
Oliwę rozgrzać na dużej patelni i delikatnie podsmażyć czosnek. Dodać pomidory i przyprawy, gotować 15-20 minut na małym ogniu, pod częściowym przykryciem. Następnie dodać pastę pomidorową, przykryć i gotować kilka minut. Dodać przyprawy, aby potrawa miała mocny, pikantny smak. Jajka wybijać kolejno do sosu pomidorowego, umieszczając je na obrzeżach patelni. Zmniejszyć ogień, częściowo przykryć patelnię, aby sos nie zachlapał kuchni i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż białka się zetną. Podawać od razu po przygotowaniu.

 

Jajka sadzone ze szpinakiem i serem feta

Składniki dla 4 osób:
2 pokrojone w plasterki pory (tylko białe części)
1 łyżka masła
500 g umytych i oczyszczonych świeżych liści szpinaku
2 zgniecione ząbki czosnku
Kucharek Smak Lata do smaku 
6 jajek
100 g pokrojonego w kostkę sera feta

Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić na patelni, poddusić na nim pory uważając, aby się nie zrumieniły. Dodać szpinak i czosnek, gotować 5 minut i doprawić do smaku pamiętając, że ser feta jest słony. Jajka wybić kolejno do szpinaku, posypać serem feta. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż białka się zetną. Podawać od razu po przygotowaniu.

 

Sałatka izraelska 

Składniki dla 2-4 osób:
1 cytryna
4 dojrzałe, pokrojone w kostkę pomidory
4 pokrojone w kostkę ogórki bez gniazd nasiennych
1 pokrojona w drobną kostkę czerwona cebula
1 oczyszczona z gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę czerwona papryka
1 zgnieciony ząbek czosnku
½ posiekanej papryczki chili
Szczypta cynamonu Prymat
Sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżeczki posiekanej natki lub kolendry 

Sposób przygotowania:
Cytrynę przekroić na pół. Z jednej połowy wycisnąć sok, a z drugiej usunąć pestki, obrać skórkę wraz z białym miąższem i dokładnie posiekać. Posiekaną cytrynę i sok przelać do miseczki, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Serwować bezpośrednio po przygotowaniu. 
Uwaga! Używane do sałatki warzywa powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli przechowywane były w lodówce, należy wyjąć je na 30 minut przed przygotowaniem sałatki.