‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Świąteczny poranek w Superstacji

 

 

Robert zachwycał się deserem opium z cukierni bydgoskiego mistrza cukiernictwa Adama Sowy. To pyszne ciastko makowe z musem czekoladowym, rodzynkami, skórką pomarańczową i miodem nakropione rumem. Zdaniem Roberta to prawdziwe „niebo w gębie”.

Robert Sowa opowiadał o przyprawach korzennych, które coraz częściej pojawiają się w kuchni polskiej – kardamonie, cynamonie, imbirze, kminie rzymskim. To niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku przyprawy, które cudownie podkreślają smak dań i deserów.

Robert zaproponował widzom przepis na łatwe w przygotowaniu i smaczne babeczki czekoladowo-korzenne, idealne na Święta i mroźne, zimowe wieczory.

 

DESER CZEKOLADOWY Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

Składniki na 6 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
175 g masła
2 łyżki mąki
125 g cukru pudru
5 jaj
1 płaska łyżeczka przypraw korzennych
 
Sposób przygotowania:
Jajka ubić na pianę z cukrem pudrem. Po ubiciu, ręcznie dodać mąkę  i przyprawy korzenne, a na koniec rozpuszczoną czekoladę i masło. Powstałą masą napełnić żaroodporne foremki i piec ok.10 minut w temperaturze 200°C. Tak przygotowany deser podawać na ciepło z ulubionym sosem lub lodami.