Wśród zaproszonych gości było wielu członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni, m.in. Prezes Jerzy Pasikowski, wiceprezes Robert Sowa i członkowie: Adam Chrząstowski, Bożena Sikoń, Krzysztof Wojtal, Marcin Budynek, Tomasz Deker, Konrad Birek, Rafał Targosz, Dariusz Struciński, Marek Widomski, Waldemar Hołówka i Przemysław Wieloch.
Na początku spotkania przedstawiciel Nespresso i Jerzy Pasikowski w imieniu wszystkich obecnych gości pogratulowali gospodarzowi spotkania – Wojtkowi Amaro wyróżnienia Wschodzącej Gwiazdki w tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe”, życząc mu dalszych sukcesów, a przede wszystkim będącej marzeniem wielu restauratorów Gwiazdki Michelin.
Najważniejszym punktem wieczoru była dyskusja poświęcona edukacji w polskich szkołach gastronomicznych. Szefowie kuchni i dyrektorzy szkół zgodnie przyznali, że programy nauczania zawierają zbyt mało zajęć praktycznych, które zostały zredukowane na rzecz rozszerzenia ilości godzin nie związanych z nauką zawodu. Problemem jest również nieodpowiednie przygotowanie nauczycieli zawodu i oczywiście brak funduszy na materiały pomocnicze.
W odpowiedzi na przedstawione argumenty mistrzów kulinarnych i dyrektorów szkół gastronomicznych, przedstawiciel Ministerstwa Pan Piotr Bartosiak opowiedział o najnowszej reformie szkolnictwa i planowanych zmianach w programie kształcenia zawodowego. Dyskusja trwała kilka godzin i budziła wiele emocji, jednakże na jej zakończenie wszyscy doszli do wspólnego wniosku: najważniejsze jest, aby szkoły właściwie kształciły uczniów, dając im solidne podstawy, a szefowie kuchni będą dbać o kształcenie praktyczne, rozwój umiejętności kulinarnych i pasji do gotowania.
Wieczór zwieńczyła kolacja przygotowana przez gospodarza spotkania – Wojciecha Modesta Amaro. W specjalnie przygotowanym na ten wieczór menu znalazło się kilka dań, których nazwy odzwierciedlały użyte do ich przygotowania składniki – m.in. ślimak/ fasolka/ dziki czosnek, mleczko cielęce/ kalafior/ rydz, okoń/ bieługa/ borowik, zając/ słonecznik/ siano, czekolada/ sosna/ jałowiec.