‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

„Sąsiedzi przy stole” w Suwałkach

VII Konkurs Kulinarny pn. „Sąsiedzi przy stole” odbył się w niedzielę, 6 września 2020 r. z udziałem trzyosobowych drużyn kucharskich reprezentujących: Klasztor Pokamedulski w Wigrach, miasto Pogodne Suwałki” , Suwalską Spiżarnię z Ejszeryszek.

Hasłem przewodnim tegorocznego konkursu, w którym z powodu pandemii zabrakło uczestników z zaprzyjaźnionych miast europejskich, była kuchnia kamedulska w związku z jubileuszem 300. lecia Suwałk, założonego przez kamedułów wigierskich.

Każdy z zespołów kucharskich przygotował po 100 porcji degustacyjnych dla publiczności w formie zakąski lub zupy i dania głównego oraz po 5 porcji do oceny jury.
 
Drużyny przygotowały następujące potrawy:
Suwalska Spiżarnia:
zakąska: gofry po kamedulsku (gofry z mąki żytniej z pastą rybną)
danie główne: micha mnicha (ziemniaki podpiekane i okraszone ziołami, maślanka do popicia)
deser: mnich w czekoladzie (ciasto czekoladowe z cieciorki)
Klasztor Pokamedulski w Wigrach:
zupa wigierska (rybna)
danie główne: pierogi z farszem z pieczonej kaczki na musie z rokitnika
„Pogodne Suwałki”:
zupa: żurek z borowikami z wigierskich lasów
zakąska: kiszka ziemniaczana smażona we fryturze
danie główne: sandacz z wigierskich jezior w sosie porowym z dodatkiem  warzyw
 
Dania konkursowe oceniło jury w składzie:
1) Czesław Renkiewicz, prezydent Miasta Suwałk,
2) Zdzisław Przełomiec, przewodniczący Rady Miejskiej w Suwałkach
3) Cezary Cieślukowski, radny Województwa Podlaskiego
4) Marcin Budynek, Akademia Kulinarna Marcina Budynka (przewodniczący Komisji)
5) Robert Sowa, mistrz kulinarny, ambasador firmy PRYMAT

 
Wyniki:
I miejsce: Klasztor Pokamedulski w Wigrach;
II miejsce: Suwalską Spiżarnię z Ejszeryszek;
III miejsce: „Pogodne Suwałki”.
 
Odbyły się ponadto warsztaty kulinarne z udziałem uczniów Zespołu Szkól nr 4 w Suwałkach i Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach. Warsztaty poprowadził Marcin Budynek, mistrz kulinarny, założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

W trakcie imprezy było można nabyć produkty regionalne (sery, wędliny, ciasto, chleby), w tym słynne „pierogi wigierskie”, serwowane przez Panią Teresę Biziewską.

W koncercie muzycznym, towarzyszącym „Sąsiadom przy stole” wystąpiły zespoły Stowarzyszenia Seniorzy z Pasją HORYZONT i Stowarzyszenia Suwalskie Starszaki.

żródło:www.suwalki24.pl