‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Ruszyła VI edycja konkursu „Warszawa od kuchni”

W piątek 10 lutego w N31 restaurant & bar by Robert Sowa zainaugurowano VI edycję konkursu „Warszawa od kuchni”, która ma na celu wyłonienie najlepszych miejsc gastronomicznych w stolicy. Tegoroczna akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Podczas konkursu gwiazdy i najlepsi blogerzy kulinarni oceniać będą warszawskie restauracje i stworzą swoisty kulinarny przewodnik po stolicy.

W składzie jury, które będzie oceniało restauracje znaleźli się mi.in. Anna Popek z siostrą Magdaleną Krupą, Olga Borys, Izabela Zwierzyńska, Rafał Brzozowski, Julia Wróblewska, Mariola Bojarska-Ferenc, Agnieszka Kaczorowska czy znany sportowiec – Andrzej Wrona.

Przewodniczącym jury jest Waldemar Piórek, Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców. Jury konkursu przez najbliższe tygodnie odwiedzi wszystkie miejsca, które przystąpiły do konkursu, aby je ocenić. Konferencję inaugurującą akcję poprowadziła Izabela Zwierzyńska, która w jury zasiada już po raz drugi.

Kapituła konkursu zbierze się 14 kwietna i dokona ostatecznej oceny i rekomendacji zaprezentowanych miejsc gastronomicznych. Przyzna także najwyżej ocenionym restauracjom statuetkę „Złoty Widelec”. Celem konkursu „Warszawa od kuchni” jest rekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, cukierni, miejsc z szybkim jedzeniem, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w mieście.

Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców, jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta oraz województwa. Swoim patronatem objęła ją Prezydent miasta stołecznego Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz. W otrzymanym patronacie czytamy: „Pani Prezydent wyraziła zgodę i obejmie swoim patronatem ten bardzo pożyteczny konkurs, w którym nagradzana jest nie tylko dobra kuchnia, ale też należyty poziom obsługi”. Natomiast w patronacie, którym objął akcję Marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik napisano: „Inicjatywy zmierzające do promocji regionu oraz popularyzacji znakomitej kuchni regionalnej są niezwykle ważne i wartościowe, dlatego też spotykają się zawsze z pełnym poparciem Samorządu Województwa Mazowieckiego”.